Rastlösa ben

Kropp och hälsa

Jag tror att jag lider av Restless Legs Syndrome (RLS). Rättare sagt, jag VET att jag lider av RLS. Speciellt nattetid. Jag har legat och sparkat under täcket i massor med år, men aldrig gjort den självklara kopplingen till det som på svenska benämns rastlösa ben. Jag ska inte påstå att mina sömnproblem enbart är ett resultat av krypningar och obehag i benen, men visst är det en faktor. En fet faktor. En stor fet faktor!

rls Nu när jag självdiagnositerat mig med en vanligt förekommande sjukdom känns tillvaron genast lite enklare. För det första delar man problemet med andra – upp till 10% av befolkningen enl. wikipedia. För det andra kanske man kan lindra symtomen genom ändrad livsstil –  eller mer troligt – genom medicinering. Vanliga orsaker till RLS är tydligen järnbrist, dopaminbrist eller graviditet. Jag kan nog utesluta järnbrist (baserat på min kost) och förmodligen även graviditet (baserat på bl.a. mitt kön). Nu återstår endast att leta dopaminer. Nån som har några till salu?

 
Susning.nu skriver att ”Dopamin är ett signalämne i hjärnan och ett av hjärnans ”glädjeämnen”. Det är dopaminet som gör att vi mår bra och ger oss lyckostunder i livet./…/” Att fylla på med mer dopamin skulle alltså kunna göra mig både gladare och mindre trött. Vilken jävla vinst! Win-win. Hoppas bara att det är så enkelt. Men varför skulle det vara så…?

Man kan även läsa att det kan finnas kopplingar mellan RLS och ADHD (källa: Internet). Medan det första eventuellt kan förklara mina sömnbesvär skulle det andra kunna förklara en hel del annat…

Är jag ett bokstavsbarn nu? Ett vuxet bokstavsbarn? En bokstavsvuxen?

8 Kommentarer

8 Comments

 1. tomas olsson  •  Jan 14, 2009 @15:56

  hoppas att man kan köpa dopamin på 200 litersfat skulle iallafall behöva det kram ompas

 2. Örjan  •  Jan 15, 2009 @0:25

  Kanske kan dela på ett fat till att börja med. För att se om det hjälper.
  Men håll med om att det inte kan vara järnbrist – det är ju ett kvinnoproblem – eller hur?
  Lycka till!
  Kram till dig också tomas olsson

 3. Örjan  •  Jan 15, 2009 @14:50

  Hittade just några artiklar på internet som påstår att alkohol ökar hjärnans utsöndring av dopaminer. Verkar alltså som att man kan dricka sig till ett lyckligare och mer utvilat liv… Jag som är ännu tröttare dagen efter en fylla… Och inte ett dugg gladare.

  Här kanske det finns piller: Svenskt Kosttillskott

 4. Tove  •  Jan 15, 2009 @21:33

  Men då måste väl sex vara det ultimata? Utsöndrar glädjeämnen och fysisk ansträngning…japp, jag tror på sex! Mer orgasm till folket, så blir vi lyckligare och sover bättre! eller? :)

 5. Örjan  •  Jan 15, 2009 @21:48

  Antgligen det bästa förslaget hittills Tove. Inte för att jag är mycket för fysika ansträngningar men… Sen är det ju tyvärr inte altid det passar med – eller finns tillgång till sex.
  Mer sex – bättre liv – färre mediciner!

 6. Antoinetta  •  Feb 16, 2009 @17:20

  Rastlösa ben har inget samband med ADHD! Glöm det snarast! Inte heller att man är född som kvinna. Glöm detta också!
  Sök läkare! Själv äter jag Madopark som skrivs ut till Parkinssonpatienter, men fungerar för många även i det här fallet. Det är individuellt som mycket annat.
  Själv är jag under utredning nu, då det kan finnas en bakomvarande sjukdom som reumatism men även andra sjukdomar förekommer.

 7. Örjan  •  Feb 16, 2009 @17:54

  Antoinetta: Hej och tack för ditt inlägg. Faktum är att det finns experter som hävdar ett samband mellan ADHD och RLS – framförallt hos barn. Båda tycks ha med låga dompaminnivåer i hjärnan att göra. Därmed inte sagt att vare sig du eller jag lider av ADHD. Jag är inte född kvinna. Jag är och har alltid varit man. Däremot kan RLS uppkomma i samband med graviditet, vilket inte passar in på mig.

  Jag hoppas din utredning blir framgångsrik, och att du slipper besvär i framtiden.
  Skriv gärna hur det går.
  Ha det bra!

 8. Antoinetta  •  Feb 22, 2009 @21:42

  Jag återkommer gärna och berättar vad utredningen visar.
  Under tiden kan du gå in på http://www.restlesslegs.nu och läsa mera.

Leave a Reply