Medicinfylla

Personligt

Jag har fortsatt att proppa i mig Tiparol för ryggvärken. Medicinen tar även död på mycket av min smärta i foten. Men som alltid finns det en baksida till allt. Inte bara känseln på ömma ställen minskar. Även läppar och tunga domnar en aning, så man sluddar lite när man pratar. Det låter som om man inte är nykter. Som under en fylla. En medicinfylla.

Tyvärr blir vardagen lidande då jag darrar, svettas och har svårare än vanligt att sova. Jag ska trappa ner på pillren under veckan. Allt bra har ett slut. Det kommer göra lite ondare igen, men jag kommer må bättre på andra plan. Visst är det kul att vara lite sluddrig en kortare period, men man ledsnar rätt snart. Ledsnar på medicinfyllan.

Sportlovet är över. Slut för den här gången. Slut för i år. Trots att min dotter hann göra massor av saker och hade en jättebra ledighet, skulle vi ha behövt en vecka till. Rättare sagt – jag skulle behövt en vecka till. En extra timme i sängen på morgonen och mindre tjat vid läggdags är värt mycket för mig. Jag är ju tyvärr väldigt bekväm av mig. Hmm, lat är nog en bättre beskrivning. Lat som en mask. En latmask.

Ikväll tänker jag skippa teven och istället plöja igenom någon bok. Vanligtvis läser jag inte förrän senare på natten men jag ska göra ett undantag. Kanske blir jag tröttare av en bok än av komedirepriser på teve. Kanske tröttnar spökena på att hålla mig vaken. Kanske jag kan sova utan sömnpiller inatt. Nej, såklart inte. Det vore för enkelt. Och livet är aldrig för enkelt.

2 Kommentarer

2 Comments

 1. Ann Nyström  •  Feb 25, 2009 @11:42

  Tiparol… Med tanke på biverkningarna du skriver om måste det vara en ganska stor dos du tar. Jag tar bara 50 mg brus till frukost för att orka vara aktiv på jobbet. Och aktiv blir man. Och det är en av biverkningarna som ger biverkningar, om någon förstår vad jag menar. När du har ont och tar Tiparol, så blir hjärnan lite ”speedad” och glömmer att det gör ont, vilket kan vara bra. Men det gör också att (iallafall jag) gör saker jag kommer att få mer ont av, så att jag behöver ta mer värkmedicin… En annan biverkning jag får av Tiparol är att jag pratar mycket och fort. På jobbet märker de direkt om jag fyllt på lite extra en dag. Ett tips för att du ska kunna sova bättre även om du äter Tiparol är att inte ta nattdosen. Enligt min smärtläkare ska man äta kontinuerligt över hela dygnet för att det aldrig ska göra riktigt ont. Men jag orkar inte. För mej fungerar det bättre om jag inte tar till natten. Annars blir hjärnan aktiv. Jag vet en kvinna som fick utmattningssyndrom av just Tiparol. Hon blev alltså sjukskriven p.g.a. utmattning p.g.a. medicin.

 2. Örjan  •  Feb 25, 2009 @16:51

  Hej Ann!
  Jo, jag kanske tar aningen större dos än 50mg. Jag överskrider dock aldrig 400mg per dygn. Som du säger blir man såpass smärtfri att man orkar göra saker man inte brukar göra – eller borde göra. Det gör att man får ännu ondare efteråt.

  Jag skulle gärna äta någon annan medicin som inte påverkade mig så mycket vid sidan av smärtlindringen. Vet inte vad jag ska be om. Vicodin säljs tydligen inte i Sverige längre. Annars är det sådana som min teveidol Dr Gregory House äter genom hela serien. Oxikodon har jag hört bra saker om, men antagligen är jag överkänslig mot dom också. Alvedon och Voltaren ger liksom inte tillräcklig effekt.

  Jag tar sällan morfinderivat sent på kvällen, eftersom jag omöjligen kan somna då. Förutom svettningar och klåda måste jag springa upp på toaletten hela tiden. Det trycker på men kommer inget. Som på en gammal gubbe med prostatabesvär.

  Ha det bra. På återhörande.

Leave a Reply