Deltidsprojekt

Bokprojekt

Jag bestämde mig nyligen för att försöka göra något vettigare av mina sömnlösa nätter. Ja, alltså vettigare än att titta på repriser av repriser på TV. Jag orkar dessutom inte spela nätpoker varje kväll. Jag bestämde mig således för att återuppta ett gammalt försök till att skriva en bok. Kanske inte en bok som kan säljas, men väl en som kan läsas.

Jag ägnade de två första dygnen som författare till att leta och prova olika författarverktyg. Det jag sökte var någon typ av projekthanteringsprogram där man kunde strukturera upp arbetet och ha en god överblick över kapitel, karaktärer, geografi, tid och så vidare. Såklart fanns det ingen som jag blev helt nöjd med. Såklart slutade sökandet med att jag återvände till min vanliga ordbehandlare. Såklart.

Ganska snart insåg jag att mina brister i det svenska skriftspråket var större än jag trodde. Större än jag mindes. Kan inte påminna mig att det var så här svårt att skriva sist jag försökte. Jag skrev, raderade, omformulerade och raderade igen. Det slutade med en tripp till en nätbokhandel där jag beställde ett par böcker om skrivregler och språkriktighet. Efter leverans av litteraturen har jag läst, läst och läst. Återigen har jag förstått hur intresserad jag egentligen är av det svenska språket. Intresserad av onödiga fakta som jag säkert inte kommer få användning av. Visst kan det vara kul att irritera folk på fester genom att leka språkpolis. Kul för mig – jobbigt för andra.

Med en ihärdig förkylning i kroppen har det varit mycket vila de senaste dagarna. Lite långtråkigt, men fantastiskt för kroppen. Jag har mindre ont än jag haft på länge. Faktum är att jag nog borde vila ännu mer. Ännu oftare. Ännu längre. Ju mindre jag rör mig, desto mer kan jag röra mig… Och tvärtom… Hmm…

3 Kommentarer

3 Comments

 1. Antoinetta  •  Mar 19, 2009 @14:33

  Lycka till med skrivandet!
  Jag skriver också, men bara för mig själv, och möjligen att mina efterlevande är intresserade. Hur som helst är det mycket befriande och förlösande.

  Ju mer jag rör mig, ju mindre ont har jag! Ju mer jag vilar mig, desto mer ont får jag. Ska hålla en kurs om det här för mina medsystrar och bröder.
  Jag har Psoriasis Artrit (PsS) och är diagnossombud i reumatikerföreningen i min hemstad.

 2. Örjan  •  Mar 19, 2009 @16:42

  Hej Antoinetta. Jag har reumatism i släkten på båda sidor och har därför sett – och läst – en del om tillståndet. Har dock aldrig hört talas om PsA. Är det alltså en hudsjukdom (Ps) som slår sig på lederna (A), eller tvärtom?

  Lite konstigt att vila ger så olika resultat hos oss. Jag kan ju vila mig i bättre form, men egentligen till ingen nytta. I alla fall är ju förbättningen väldigt kortvarig.

  Hoppas ditt skrivande går bra och att ditt sjukdomstillstånd förbättras.
  Jag ser fram emot att höra mer från dig.

 3. Antoinetta  •  Mar 19, 2009 @22:27

  Hej ! Du har tolkat bokstäverna helt rätt. Det är en ledsjukdom som räknas till spondartriterna. En del får artriten först och hudförändringarna senare. Jag till hör den gruppen. Den är ärftlig. Vi är fem syskon och vi är tre som har den här diagnosen. Dom andra syskonen har svåra hudutslag som kom först. Jag har fyra barn och två av dom har redan fått den här diagnosen. Ett av syskonbarnen har den också. Jag mår inte bra av att veta att jag fört dom här generna vidare till mina barn och barnbarn, men tröstar mig med att det forskas mycket i det här och att det finns mycket bättre behandligsfomer nu än tidigare.
  Det finns över 80 olika diagnoser i gruppen reumatism. Jag blir förvånad över en del diagnoser som står på den listan, men tror att det beror på att vissa vet man inte var man skall sortera in och då hamnar dom i den här listan.
  Det finns 1 miljon reumatiker i Sverige. Mörkertalet tror man är ytterligare 3000.
  Gå in på
  http://www.reumatikerforbundet.se
  http://www.reumatikerlinjen.se
  så får du läsa till dig mera.
  Ett medlemskap i reumatikerföreningen på din ort rekomendrerar jag också.
  Alla föreningar har diagnosombud och olika kurser där man får lära sig att förstå och hantera sin sjukdom.
  Kursen jag ska hålla vänder sig till just sådana personer som är rörelserädda.
  Muskelstyrka är din styrka! Dina muskler förtvinar efterhand och du hamnar i en ond cirkel som kan vara svår att komma ur.
  Vila mig behöver jag också. Allra helst efter ett träningspass. Annars är all träning bortkastad. Återhämtning är jätteviktigt för att träningen skall ha effekt.
  Just nu har jag så ….ävla ont, som jag brukar uttrycka det. Men imorgon är jag på gymmet! Jag ska inte köra hårt, bara lätt och lagom.
  Jag hoppas verkligen att du får hjälp och kommer över vissa trösklar som jag upplever att du har. Skriva är bra medicin! Det finns fler, men dom kan bara du själv hitta.

Leave a Reply