Omvänd viktminskning

Kropp och hälsa, resor

Hur kommer det sig att jag sover så mycket bättre under mina utlandsresor? Vad beror det på att jag somnar snabbt och sover som ett litet barn. Låt gå för ett snarkande litet barn men ändå. Visst dricker jag betydligt mindre kaffe utomlands, men kan det verkligen ha så stor påverkan.
     Klimatet? Då borde jag ha en bättre sömn på sommaren än på vintern även hemma i Sverige. Det har jag inte vad jag vet.
     Närheten till havet? Vad jag kan minnas så har jag legat vaken många nätter på samtliga av sveriges kuster. Nej lösningen måste stå att finna någon annanstans.
     Beror det på att jag är skild från min dator – har jag kanske en ovanlig strålningsallergi som endast påverkar sömnen? Hur provar man det? Ger sig själv datorförbud en vecka och kollar om man sover bättre? Har svårt att se det framför mig. Kanske ta med sig laptopen på nästa charter och kolla om jag sover sämre. Låter som en dålig idé.
     Kan det jämna och stadiga intaget av alkohol på semestern vara ängeln i dramat? Verkar konstigt. Om jag dricker här hemma så somnar jag visserligen lättare, men vaknar desto mindre utvilad. 
     Antagligen är det så att demonerna och tankarna som gör allt för att hålla mig vaken stannar kvar i Sverige. Jag lämnar dem bakom mig. En vecka då och då sover vi i separata sovrum. Jag vet att de väntar på att jag ska komma hem igen. Redo att flytta in i mitt huvud så fort jag lägger mig i min egen säng. Snurrigare och mer ångestladdade än tidigare angriper de mig direkt vid hemkomsten. ”Här ska ingen sova! Försök så fär du se!”

Här hemma i vardagen äter jag två gånger per dygn och bajsar en. På solresor äter jag tre gånger per dygn och bajsar sex. Jag borde rimligtvis få ur mig mer än jag stoppar i mig. Eller hur? En given viktminskning. Lägg till detta all extra motion som automatiskt kommer med en nu destination att utforska. Alla dessa promenader mellan rummet, stranden, poolen och baren. En given viktminskning.
     Döm då om min förvåning när jag kommer hem och ser att vågen visar en viktökning på fyra kilo. Fyra kilo UPP! Hur gick det till? Vad hände?
     Om överskottsfettet inte kan förbrännas genom korta promenader. Inte kan försvinna ut den naturliga vägen. Inte kan försvinna med fettabsorberande preparat (Liposinol). Då återstår bara en fettsugning. Just nu verkar det vara det enda rimliga alternativet om jag vill bli av med min stora gubbmage.

Blir kanske nästa semester en kombinerad sol- och fettsugningsresa?

Kan man skrapa fram sin drömresa?

Kan man skrapa fram sin drömresa?

5 Kommentarer

5 Comments

 1. Anna  •  Apr 30, 2009 @20:40

  Du får skylla på ökad muskelmassa (träning i poolen osv).

 2. Jenny  •  Apr 30, 2009 @21:37

  tydligt psykologisk fenomen…semester = inga krav/ingen vardag…där har du dina demoner och det är dom du får jobba på. Livet består ju mestadels av vardag så det går ju inte att hänga upp sitt liv på semestrar..eller gör det det?? ja inte vet jag…skit samma egentligen men dock viktigt! Kanske en sommarstuga långt ut i skogen skulle va nått för dig? lycka till och hoppas du hittar själva källan till dina sömnsvårigheter :)))

 3. Örjan  •  Maj 1, 2009 @15:52

  Anna: Bra idé. Synd att det bara kommit nya muskler på magen.

  Jenny: Självklart sover man bättre i en säng några hundra mil från räkningshögarna. Men som du säger, man kan inte hänga upp allt på semestrarna. Man har ju typ 49 veckor i Sverige om året då man också vill må bra.
  Sommarstuga är absolut (tyvärr) ingenting för mig. Jag skulle nog må ännu sämre om jag visste att jag var tvungen att utnyttja den varje ledig stund. Dessutom kräver en stuga skötsel och omvårdnad – något jag inte direkt brinner för.
  Tack för din omtanke.

  Tack tjejer för era kommentarer och ha en bra helg.

 4. Annika  •  Maj 12, 2009 @9:07

  På semestern blir du nog tröttare. Mer aktivitet, bad, värme och nya intryck. Kravlöst utan vardagsångest?
  Hävdar fortfarande att du bör göra någon förbättring i din diet och försöka anstränga kroppen på något sätt varje dag så du blir trött. Ska du inte försöka simma med en avslutande bastu? D blir man ju skönt trött av och du blir nöjd med dig själv.
  kram

 5. Ann  •  Jun 28, 2009 @8:50

  Angående viktuppgång på semestern. Då måste det väl vara alkoholen. Eftersom du verkar ha motionerat duktigt mellan poolen och baren. Och bajsat duktigt. Alkohol innehåller väl inte precis några näringsämnen och mättar inte ens för stunden och har massor av kalorier. Den har ju dessutom en förmåga att sätta sig på magen. Vågade du prova några grönsaker på semestern? Någon frukt?
  Kan påpeka att nästan alla lugnande tabletter inklusive sömnpiller gör att man ökar i vikt. Hade inte hotellet någon käck gruppmotion i poolen på morgonen???

Leave a Reply