To blog or not to blog

Personligt

Jag får ibland frågan varför jag bloggar om så personliga saker. Varför jag lämnar ut mig själv och mina demoner. Varför jag bloggar över huvud taget. Varför inte? Faktum är att om jag vore mer musikaliskt lagd så skulle jag säkert skriva musik om händelserna i mitt liv. Om jag vore begåvad med större tålamod skulle jag kanske skriva en bok istället. Men eftersom jag är som jag är så passar bloggformatet perfekt.

För det första fungerar det som terapi för mig själv. Om jag ska vara ärlig mot mina läsare tvingas jag vara ärlig mot mig själv. Jag tvingas ta mina problem på allvar. För att omvandla funderingar till ord krävs det att jag vänder och vrider på tankarna och tittat på dem från flera håll. Medvetenhet är första steget till läkning.

För det andra kanske någon där ute känner igen sig och sina problem. Även om jag inte kan bota någon genom att skriva i en blogg, så kanske det kan ge någon form av tröst att veta att man inte är ensam. Jag finner själv värme från de kommentarer jag fått från er läsare. Oavsett om ni är friska eller sjuka.

För det tredje! Jag vill bli läst. Jag vill bli ifrågasatt. Jag gillar när människor tycker. Dom behöver inte tycka som jag – bara dom tycker något. Om ni läsare lämnar min blogg med avsky, medlidande, irritation eller glädje spelar egentligen inte så stor roll. Bara ni inte lämnar den med likgiltighet. Tyck något. Då blir jag glad.

Jag vet att medlemmar i min familj läser min blogg. Jag vet att flera nära vänner läser min blogg. Det gör det hela både svårare och lättare. Svårare därför att det ofta är dom man vill gömma sina problem för. Lättare för att det är dom som måste få veta sanningen.

Nu vet ni varför jag bloggar. Varför mina texter är omusikaliska och självutlämnande. Varför jag kommer fortsätta blogga.

Kram på er allihopa!

9 Kommentarer

9 Comments

 1. Jenny  •  Feb 24, 2009 @17:50

  BRA skrivet Örjan,,,följer din blogg med spänning :)

 2. Maria  •  Feb 25, 2009 @13:49

  Du är stark och modig Örjan, och min fulla respekt har du. Var rädd om dig och din fina familj, många kramar från mig!

 3. Örjan  •  Feb 25, 2009 @15:14

  Tack Jenny och Maria. Det är skönt att läsa era positiva ord.
  Kram.

 4. Annika  •  Feb 26, 2009 @16:16

  Ja SKRIV det lättar på trycket!

 5. loppan  •  Feb 26, 2009 @20:32

  du tyxx ha samma orsak att blogga som jag, man e ju den man e. Kul o läsa dina rader, keep blogginG!
  kram

 6. Örjan  •  Feb 27, 2009 @0:44

  Annika: Japp, det känns faktiskt bättre sedan jag började uttrycka mig i skrift. Ha det bra!

  loppan: Kul att du gillade det jag skrivit. Ska kolla in din blogg. Vi hörs.

 7. loppan  •  Feb 27, 2009 @19:51

  hoppas ja vi göra!trevli helg!

 8. Babyborderline  •  Maj 2, 2009 @8:29

  Ah! Precis så är det ju, om jag ska vara ärlig mot dom som läser så får jag ju som bifeffekt av det, automatiskt ärlighet till mig själv. Gratis terapi! Och ett sätt att hantera många händelser eller upplevelser man hamnar i, som man upplever som jobbiga.

  Och såklart så vore det ju helt meningslöst att blogga utan kommentarerna, de som visar att man är på rätt väg i en svår fråga, de som skriver att man är knasig, de som bryr sig osv. Helt fantastiskt!

  Örjan, keep up the good work!

 9. Örjan  •  Maj 2, 2009 @15:54

  Tack Babyborderline. Kul att vi har samma synsätt på bloggandet. Visst är det underbart med människor som bryr sig och tar ställning.

  Jag brukar titta in på din blogg då och då. Dina texter är fantastiska. Både innehållsrika och vackert skrivna.

  Håll lågan brinnande!

Leave a Reply